Sumadijacafee

FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI....
 
PrijemPortalliGalerijaRegistruj seKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 NEZELJENA TRUDNOCA

Ići dole 
AutorPoruka
Gost
GostPočaljiNaslov: NEZELJENA TRUDNOCA   Sub 26 Apr 2008, 18:40

KADA SE DESI NEŽELJENA TRUDNOĆAStarost trudnoće se obično računa od prvog dana poslednje normalne menstruacije, a ne od dana začeća. Ovo nije sasvim pouzdan način jer počiva na činjenici da ovulacija nastupa tačno dve nedelje posle početka menstruacije. Retko koja žena ima redovne menstrualne cikluse pa tako može da dođe do zablude da je žena dve nedelje duže trudna nego što realno jeste. Prvu trećinu trudnoće predstavlja prvih 13 nedelja, druga trećina je od 14. do 24. nedelje, a posle 25. nedelje počinje treća trećina. Abortus se radi do desete nedelje trudnoće jer ga je mnogo teže uraditi u drugoj trećini, dok je u trećoj moguć samo onda kada je ugrožen život majke.

Metode za izvođenje abortusa
- Aspiracija je najčešće korišćen metod za izvođenje abortusa. Od svih metoda ima najmanje mogućih komplikacija. Sadržaj materice se uklanja pomoću cevi koja se kroz grlić materice uvodi u samu matericu. Ta cev, koja se zove kanila, priključena je na vakuum aspirator koji usisava sadržaj. Uobičajeno je da se u trudnoći od 10 nedelja, posle dilatacije, radi vakuum aspiracija sadržaja materične šupljine upotrebom instrumenata koji se zovu kireta da bi se sa sigurnošću odstranio sav sadržaj. Zbog upotrebe kirete, prekid trudnoće se često naziva i kiretaža. Može da se primeni samo u prva tri meseca trudnoće.
- Dilatacija i evakuacija su noviji metodi koji kombinuju dilataciju, kiretažu i tehnike vakuumske aspiracije za abortuse koji se rade kod trudnoća starijih od 12 nedelja. Pre zahvata treba uraditi ispitivanje ultrazvukom.

- Indukcioni abortus je postupak kada lekar injekcijom kroz trbušni zid ubrizgava tečnost u amnionski mešak koji okružuje fetus, da bi izazvao pobačaj. Nekoliko sati kasnije, kontrakcije izazivaju dilataciju grlića materice i fetus i placenta bivaju izbačeni. Koristi se u slučaju da je trudnoća starija od 16 nedelja. Nekada je posle ovog postupka potrebna kiretaža da bi se otklonio eventualno zaostali sadržaj u materici. Posle primene ove metode pacijentkinja treba da ostane u bolnici najmanje 24 sata.
- Prostaglandinske supozitorije stavljene u vaginu ponekad izazivaju jake kontrakcije materice što izaziva pobačaj. Ovo je najnoviji metod.

RIZICI I KOMPLIKACIJE

Infekcija
Znaci infekcije su visoka temperatura, bolovi u stomaku i vaginalna sekrecija neugodnog mirisa. Leči se antibioticima. Ako se ne leči, infekcija može prouzrokovati ozbiljna oboljenja, sterilitet, pa i smrt.

Zaostalo tkivo
Može se desiti da u materici zaostanu delići ploda ili posteljice. Pokazatelji da se to dogodilo su jako krvarenje, izbacivanje komada zgrušane krvi, jaki grčevi, krvarenje koje traje duže od tri nedelje ili nabrekle grudi, mučnina i zamor koji traju više od jedne nedelje.

Perforacija
Do perforacije materice dolazi ako instrument probije njen zid, a rizik je povećan u poodmakloj trudnoći.

Krvarenje
Jako krvarenje najčešće se dešava kod abortusa koji se rade u trećem tromesečju trudnoće. Ponekad prekomerno krvarenje može da bude znak zaostalog tkiva, perforacije ili nemogućnosti materice da se skupi.

Cepanje grlića materice
Kod abortusa koji se rade u drugom tromesečju trudnoće veća je verovatnoća da će doći do cepanja grlića materice nego kod abortusa koji se izvode ranije. Manji rascepi zarastaju i bez lečenja dok ozbiljnije povrede zahtevaju šivenje.

Neuspeo abortus
Veoma se retko dogodi da i posle čišćenja žena i dalje bude trudna. To može da se dogodi tokom trudnoće mlađe od četiri nedelje, odnosno šest nedelja od prvog dana poslednje menstruacije. Potrebno je da se odmah ispita tkivo iz materice. Delimično obavljen prekid trudnoće se dešava kada se plod kompletno promaši ili kada je reč o višestrukoj trudnoći, a ukloni se samo jedan plod.

Skupljanje krvi u materici
Do ove komplikacije dolazi kada se materica ne kontrahuje normalno, pa se krv zadržava u materičnoj duplji ili kad zgrušana krv blokira izlaz. Nakupljena krv pojačava bol, grčeve i izaziva mučninu.

Šta kaže zakon
U našoj zemlji odluku o abortusima koji se izvode u drugom tromesečju donosi komisija za prekid trudnoće koju čine dva lekara i jedan socijalni radnik. Izvođenje abortusa u drugom tromesečju trudnoće se dozvoljava samo u slučajevima kada bi dalja trudnoća direktno mogla da ugroziti život i zdravlje trudnice, ako je trudnoća posledica silovanja, obljube maloletnog lica ili osobe lišene poslovne sposobnosti, obljube usled zloupotrebe položaja i rodoskvrnjenja.

Šta posle abortusa
Iskustva žena posle abortusa veoma se razlikuju. Većina žena se oseća fizički dobro i nema nikakvih problema, ali neke osećaju zamor i imaju grčeve nekoliko dana. Simptomi trudnoće mogu da postoje i nedelju dana posle abortusa. Neke žene osećaju promene koje su posledica snižavanja nivoa hormona u tom periodu. Hormonska neravnoteža može da prouzrokuje krvarenje, grčeve, bolove u grudima, kao i depresiju. Važno je da žena dve-tri nedelje posle abortusa ode kod ginekologa na kontrolu. Pregledom se može utvrditi da li postoji zaostalo tkivo ili neka infekcija.


Za i protiv
Sveštenstvo širom planete govori o začeću kao svetoj tajni jer je plod odraz lika Božjeg, dok ženski pokreti zagovaraju tezu da ljudski zametak star do 12. nedelje nije beba. U svetu još uvek ozbiljno polemišu lekari i sveštenstvo da li fetus oseća bol dok se nad njim izvodi abortus. Postoje mnogi argumenti za i protiv abortusa, ali je takva rasprava bespredmetna jer na neka pitanja ne postoje jednostavni odgovori.

Tableta za pobačaj

U nekim medicinskim ustanovama u Beogradu poslednjih nekoliko godina se primenjuju lekovi kojima se izaziva pobačaj trudnoće do sedam nedelja starosti. Ova metoda ima svoja ograničenja. Može se desiti da se plod ne izbaci pa se postupak ponavlja mesec dana kasnije, a mogu da se jave i alergijske reakcije na tabletu

Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Sub 26 Apr 2008, 18:43

Duplo više abortusa nego rođenih beba

Poražavajući podaci sa državnih klinika u Srbiji o kontroli rađanja
U državnim klinikama u Vojvodini prošle godine je urađeno 40.000 abortusa, dok je rođeno samo 18.500 beba, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za demografiju i društvenu brigu o deci. Podaci za celu Srbiju su takođe obeshrabrujući, jer se godišnje rodi oko 70.000 beba, a broj nasilno prekinutih trudnoća je oko 150.000.

Dr Ana Mitrović iz Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“ podatak o većem broju prekinutih trudnoća u odnosu na broj rođene dece ilustruje brojkama iz dva najveća porodilišta u Srbiji. Ona je naglasila i da već godinama nema pravih podataka o broju abortusa, jer privatne klinike nikom ne prijavljuju obavljene intervencije.
- U Porodilištu u Višegradskoj i kod nas u „Narodnom frontu“ dnevno se uradi od 10 do 15 prekida trudnoće, dok je ukupan broj rođenih beba oko 20. Ako se ima u vidu da se abortusi ne rade vikendom, dolazimo do računice da na jednu bebu imamo jedan i po do dva pobačaja - kaže dr Mitrović za „Blic“.
Iako se u poslednje vreme donekle otvorenije i češće govori o modernim metodama kontracepcije, broj pobačaja se ne smanjuje. Osnovni vid planiranja porodice i dalje je abortus, a kao kontracepetivna metoda koristi se prekinut snošaj, što je i zastarelo i nesigurno.
- Abortus ni u kom slučaju nije naivna intervencija i sa sobom nosi niz mogućih komplikacija - objašnjava dr Mitrović.
Udate žene, koje su već rađale, najčešće se odlučuju na abortus. Kod njih mahom nema nikakve svesti o planiranju porodice i većina njih je imala više od tri pobačaja. Iskustvo ginekologa takođe pokazuje da se prva neželjena trudnoća najčešće zadrži, dok ostale ne.
- Zato je neophodno da svaki ginekolog akušer odmah nakon porođaja svojoj pacijentkinji ukaže na moderne metode kontracepcije, a naročito nakon šest meseci kada dođe na kontrolu. Ginekolog je obavezan da proceni koja kontraceptivna metoda je najpodesnija. Zabluda je da to vodi sprečavanju rađanja. Naprotiv, na taj način se stimuliše rađanje, ali u momentu kada se to želi, i tako se smanjuje broj abortusa - ističe dr Mitrović.
Po broju nasilnih prekida trudnoće odmah nakon žena koje su već rađale dolaze žene u dobi između 25 i 30 godina. Iza njih su adolescentkinje, starosti od 16 do 18 godina.
Veliki broj abortusa znači i masovno upražnjavanje seksualnih odnosa bez ikakve zaštite. Treba znati da potpuna zaštita podrazumeva i kontraceptivna sredstva kod žene i obaveznu upotrebu kondoma. Prema rečima doktorke, neželjena trudnoća jeste veliki problem, ali brojne polne bolesti mogu doneti znatno ozbiljnije i dugotrajnije zdravstvene probleme.
Autor: Ivan Mišković(Blic)
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Sub 26 Apr 2008, 18:45

Preporucujem vam da procitate sledeci tekst.

Seks već sa 14 godina


BEOGRAD - Deca u Srbiji stupaju u seksualne odnose već sa 14-15 godina! Prema nezvaničnim podacima Centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, najčešće korišćeno "kontraceptivno sredstvo" je prekinuti snošaj, a kao posledica toga je više od 200.000 abortusa godišnje i epidemija virusnih polnih infekcija!

Istraživanja koja su rađena pre dve godine pokazuju da je čak 13 odsto mladih uzrasta 11, 13 i 15 godina seksualno aktivno, dok se taj procenat penje do 38 odsto za uzrast od 15 do 19 godine! Predsednik Udruženja za reproduktivno zdravlje i ginekolog Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" Ana Mitrović kaže da se granica stupanja u seksualne odnose u Srbiji značajno pomerila.

- Mladi u Srbiji sve ranije stupaju u seksualne odnose. Granica je drastično pomerena za 3-4 godine, pa sada mladi počinju seksualni život negde pred kraj osnovne i početak srednje škole, što je alarmantan podatak. Nažalost, naše društvo je izuzetno konzervativno po pitanju seksualnih odnosa, pa mladi jednostavno nemaju gde da nauče kako da se zaštite. U porodicama se o tome ne priča, a mladi retko posećuju savetovališta. Među njima kruže polovične informacije, uglavnom iz magazina, a sve to za posledicu ima drastično povećanje virusnih infekcija i abortusa u mlađoj populaciji - kaže doktorka Ana Mitrović.

Mladima u Srbiji nedostaje osnovno znanje o načinu funkcionisanja reproduktivnih organa, ali i o seksualno prenosivim infekcijama, upozorava doktorka Mitrović.

- Imamo pravu epidemiju virusnih infekcija koje izazivaju kondilome, a na duži rok čak i karcinome materice! Statistika kaže da na svakih hiljadu devojaka pedeset neplanirano ostane u drugom stanju. Zbog lošeg materijalnog, ali i socijalnog stanja, većina njih odlučuje se na abortus. Čak 23 odsto devojaka koje se odluče za abortus na taj način kasnije prekine trudnoću više od četiri puta! Svaki četvrti abortus u Srbiji propraćen je komplikacijama, pa devojke tako direktno postaju odgovorne za budući sterilitet - napominje doktorka Mitrović.

Profesor doktor Tijana Mandić, klinički psiholog, kaže da je za prerani ulazak mladih u seksualne odnose prevashodno krivo društvo, koje je haotično i bez izgrađenih pravila.

- Danas se brzo živi i nema više "sporog" odrastanja. Mlade generacije potpuno su izgubile detinjstvo. Po uzoru na medijske ikone, devojčice sve ranije postaju "devojke", a dečaci "frajeri". U modelima tranzicije potpuno smo pobrkali vrednosti, a celo društvo je za model ponašanja prihvatilo surovost. Mi ne poštujemo jedni druge, ne poštujemo majke, ne štitimo decu, koja u mnogim slučajevima žive u katastrofalnim uslovima. Pa kako onda mladom biću da usadimo neku nežnost, toleranciju i drugačije ponašanje?! Zato ne treba da nas čudi to što su mladi surovi jedni prema drugima, prema svom telu i bebama koja im se "dese". Danas je moderno biti surov, a biti uspešan čovek znači gaziti po drugim ljudima - objašnjava Tijana Mandić.Sterilan svaki sedmi par u Srbiji


Parovi u Srbiji ne razmišljaju o posledicama seksualnih odnosa bez zaštite. Rezultat višegodišnjeg nemara je sterilitet za svaki sedmi par u Srbiji.

Abortus, kao najpopularnije sredstvo za kontrolu rađanja, direktan je "krivac" za mnoge komplikacije zbog kojih žene ostaju sterilne. Svaki peti abortus u Beogradu, svaki deseti u Vojvodini i svaki treći u centralnoj Srbiji praćen je komplikacijama kao što su upale, povrede unutrašnjih organa i krvarenja. Čak 45 odsto žena u Beogradu koje su imale abortus ima psihičke posledice. Istovremeno, statistike pokazuju da majke tinejdžerke češće rađaju decu sa urođenim manama. To se najčešće objašnjava neprimerenim ponašanjem u trudnoći, kao što su korišćenje duvana, alkohola i u nekim slučajevima korišćenje narkotika.
_________________
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Sub 26 Apr 2008, 18:55

Prenecu vam par komentara mladih a onda da vidimo i nase misljenje.

-Abortus odobravam samo u slucaju silovanja. Inace ono tipa "nezeljena trudnoca" i slicno......nikako. Pa nije to grip pa da je naleteo na tebe. Ako je djiha-djiha cetir` noge bilo veoma zeljeno, kako onda trudnoca moze biti nezeljena?
-oliko ja vidim ovde su svi strogo protiv abortusa. koliko silovanja se završi trudnoćom? zanemarljiv broj. komplikacije u trudnoći i hromozomske aberacije ploda su isto tako retke. zato mislim da bi abortus generalno trebalo zabraniti, pa onda u specijalnim ''medicinskim'' slučajevima omogućiti.
-Ako je neophodan zbog zdravlja trudnice ili bebe onda je opravdano. Trudnica ce lakse podneti gubitak ako se spreci razvice, nego da dete umre posle porodjaja. Takodje je, kod silovanja i incesta, abortiranje opravdano.


S' druge strane, abortus od sile nije opravdan ni s' jedne strane. Zato se protivim tome. Ako je zena (devojka) stupila svojevoljno u sexualni odnos sa muskarcem, automatski rizikuje da ostane trudna, s' toga o tome treba da razmislja pre odnosa, a ne posto zatrudni. Takav abortus je ravan ubistvu.
-I zena i muskarac treba da se ponasaju zrelo i odgovorno kako ne bi doslo do nezeljene trudnoce.
-Slazem se da ako je trudnoca izazvana nasilnicki treba je prekinuti na vreme!!!Medjutim,nekad se i s**** desavaju pa mora da se prekine!!!Moraju ljudi da se nauce da navucu kondom!!!Onda ne bi bilo cimanja!!!Svi kazu lepse je bez kondoma!!!Ja kazem nikad,nemam o cemu da razmisljam!!!
-nisam ja idiot da to ne znam, ali i ova tema je mnogo glupa iz mnogo razloga. sta treba da kazu devojke koje su silovane ili u nenormalnim porodicama ih otac zlostavljai ostnu u drugom stanju ili im je momak idiot pa ga boli patofna da vodi racuna ili prezervativ pukne ili..........................., ima mnogo razloga zbog kojih je abortus pozeljan, da ne kazem neophodan. to je jedino kad se jave genecke mutacije koje se registruju kod uzimanja plodove vodice. sta cemo tada raditi. tema je retardirana i nije sve naglaseno.
-Pa naravno da svako razmislja o posledicama i verovatno sve devojke brinu za svoje zdravlje,ja ni sa deckom sa kojim sam nekoliko meseci u vezi ne spavam bez kondoma,a ko tebi garantuje da neces zatrudneti i ako si sa deckom u ozbiljnijoj vezi a ne na jedno vece,a devojke i muskarci vise brinu kad su nezeljena trudnoca i bolesti u pitanju ako je samo sex na jedno vece ili neka kres kombinacija i uvek su na oprezu za razliku od onih koji su u duzoj vezi!A bolesti se isto ne mogu preneti ako se koristi kondom!A sto se trudnoce tice pilule + kondom su veoma dobra zastita!
Ne verujem da devojke prilikom sexa na jedno vece ne koriste kondom,a moji drugovi koji su iskljucivo u tom fazonu veze bez obaveza takodje mnogo brinu od nezeljenih posledica!
I mi ovde ne vredjamo devojke koje su protiv sexa na jedno vece jer sam i ja bila takvog shvatanja"meni to da se desi,nema sanse" ali se desilo,tako da nikad ne mozes biti siguran sta donosi sledeci dan i sledece poznanstvo,mozda se pojavi decko i kod tebe se javi veca zelja za sexom nego kod njega,ko zna.....
A i teorija da iz sexa na jedno vece ne moze da se razvije veza ili ljubav su ne tacne postoje parovi koji su tako zapoceli i na kraju se vencali ili koji su po nekoliko meseci ili godina bili u ozbiljnoj vezi,a eto poceli se sexom,tako da to nije mera.....
Posto ovo neki dozivljavaju kao trac-blog, odmah cu da naglasim da nije rec o intimi mojih prijatelja, vec o globalnom problemu zvani nezeljena trudnoca. Blog je pretpeo male izmene, da ne bi bio pogresno shvacen.
Posto se uglavnom bavim objektivnim problemima, ili sopstvenom razmisljanju, zadrzacu se na tome.
Znam da je mlacenje prazne magle pisanje o tome da se trebamo zastititi pri polnim odnosima, i ne bih dobila ideju da pisem o tome, jer pricu o zaraznim bolestima znaju i ptice na grani, ali danas se desilo to sto je sokiralo ceo razred, a u vezi je moje drugarice.
Ona je samo jedan od sve vise mladih koji prolaze kroz takvo nesto. Nakon toga sto se desi, suvisno je razmisljati sta se moglo uraditi da se to ne desi, kad se jednostavno desilo. Sad nema nazad... I ne treba traziti krivca, glupo je nekoga okrivljavati, svakome se moze desiti. Najbitnija je briga o samom sebi, i odgovornost. I vi ste verovatno svesni da danas svaki peti par redovno spava bez zastite. To je globalni problem... sve ucestaliji.
Tako da znate, ovo samo treba da nam bude jedna od pouka da pazimo sta radimo, i da ne idemo glavom kroz zid. Dobro treba razmisliti o posledicama.

A posle se vi smejte Durexovim reklamama...
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Sub 26 Apr 2008, 19:03

Iskreno govoreci ovo je tema o kojoj cesto pricam sa svojom decom-14,16.god."najgore vreme,sto bi mi rekli.Iskreno.nisam sigurna da sam im bas sve objasnila ili bar pokusala.Ja kao majka,imam veliki teret na ledjima.Sreca je kad se neko zaljubi,ostvari normalnu vezu,dodje do braka a onda deca.Sta ima lepse.Mnogo je slucajeva koji nisu ni prineti...Ono sto me strasno nervira je sto vecina svali krivicu na zenu(devojku).Kako je to moguce?Da li je ona sama pravila bebu?Zasto na kraju ona odlucuje hoce li se roditi ili ne?Zasto samo one pate?Ta pitanja mi prolaze kroz glavu.Sta ako sutra moj sin bude nepromisljen?A,cerka?Auhhh.Iskreno bas diskutabilno.Aj,malo vi ovo me bas uznemirava,iskreno.Mozda je i moja cura bila nezeljena trudnoca,iz mnogo razloga,prvenstveno zdravlje ali izborila sam se.Daleko bilo da je nisam rodila.
Nazad na vrh Ići dole
doctorr67
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 2336
Godina : 51
Location : Singidunum
Datum upisa : 04.03.2008

PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Sub 26 Apr 2008, 21:18

Tema je danas i vishe nego aktuelna i sve roditelje na neki nachin zabrinjava.
Moj stav je da s decom treba razgovarati, ukazivati i na neki nachin se pribliziti detetu.
To je sve sto mozesh da uradish ko roditelj.Nikakve zabrane, pretnje ili sta vetj drugo nece
uroditi plodom.Deca danas brzo sazrevaju i kapiraju svo okruzenje, a mi roditelji mozemo
samo da im minimalno ukazemo sta jeste a sta nije.Sve ostalo je vetj na njima da odluchuju.
Bilo kakvo mesanje roditelja proizvodi kontra efekt.Tu smo da im pomognemo kad to traze i
nista vise.Naravno briga uvek je prisutna i to je normalno.Samo razgovorom se dolazi do cilja..
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sumadijacafee
[*_-]
[*_-]
avatar

Broj poruka : 4794
Location : Sumadijacafee
Datum upisa : 16.11.2007

List lica
Gea:
20/20  (20/20)
Milovan: 20

PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Sub 26 Apr 2008, 21:43

Naravno da je razgovor sa decom potreban i medjusobno poverenje da dete ima slobodu da razgovara sa roditeljom.
A potpuno se slazem da deca brze sada sazrevaju i da u medjusobnom razgovorima saznaju sve o tome bolje nego sto bi im mi objasnili.

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
doctorr67
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 2336
Godina : 51
Location : Singidunum
Datum upisa : 04.03.2008

PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Uto 29 Apr 2008, 00:11

SJaj ::
Naravno da je razgovor sa decom potreban i medjusobno poverenje da dete ima slobodu da razgovara sa roditeljom.
A potpuno se slazem da deca brze sada sazrevaju i da u medjusobnom razgovorima saznaju sve o tome bolje nego sto bi im mi objasnili.

Da, ali ipak im je neophodno i roditeljsko objasnjenje, oni su navikli(tako bi trebalo da bude) da chuju i misljenje roditelja-tako su funkcionisali i do sad...E tad ti kao roditelj morash odigrati najbolje tu ulogu
i da prihvati tvoj stav.Od nachina prezentovanja zavisi tvoj uspeh.Nikakva filozofija nedolazi u obzir.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Luckasta
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 57
Location : kako kada:-:)
Datum upisa : 23.04.2008

PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Uto 29 Apr 2008, 06:33

Davno sam vec prosla tu fazu zivota...Mi kao roditelji smo sa cerkom (28 danas) sin (21 danas),otvoreno i na vreme razgovarali o temi sex i njegove negativne posledice, kao sto je nepozeljna trudnoca. Zivimo u 21 veku, deca nisu naivna da ne znaju da ne donose rode bebice.
Tema sex i trudnoca je nesto najprirodnije, inace ne bi bilo sveta. Ustirkani moral nema mesta . Kao roditelj mi je duznost da svoje dete i u vezi sexa i njegovih polsedica , upozorim na vreme. Da informisem svoje dete, svih mogucih opasnosti i posledica . Bolje na vreme spreciti nego leciti. Ako je vec potrebno, ondah cu se kao majka radje odluciti svojoj cerki na vreme da nabavim anti-baby-pille i sinu kondome, nego da ih moram kasnije vozati po raznim bolnicama da abortiraju...Ili ako se zakasni za abortus, da teram svoje dete zbog nekoga pogresnoga morala u prerani brak...U brak ko je je vec u startu osudjen da pukne, jer su ta trudna deca i sama u sustini jos deca... Pa meni kao roditelju posle ostaje ne samo briga o mome detetu, vec i o unucetu, koje moram na put zivota da izvedem.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
gorskooko
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 6087
Location : Uzice
Datum upisa : 17.11.2007

List lica
Gea:
20/20  (20/20)
Milovan: 20

PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Uto 29 Apr 2008, 07:55

Od kako je postavljena, preskačem ovu temu. No, evo. Relativno skoro mi se desilo da se nosim sa neželjenom trudnoćom jedne divne mlade devojke. Studira sa mojom cerkom i zaista nije neupućena, ali desilo joj se. Potiče iz patrijahalne crnogorske porodice. Dragi Bože koja je to drama bila u njoj. Svašta je provalilo. Isključivala je svaku mogućnost da razgovara sa roditeljima. Apsolutno isključivala. Nije imala dileme, nije želela da rodi. Definitivno - pomogla joj je tetka po ocu, razborita i topla žena.
Ovo pišem zbog naših gluposti. Zbog svima nama poznatih, okorelih shvatanja, kad je važnije šta to treba ili netreba nego sopstveno dete, ili čovek uopšte. Naravno, slažem se da blagovremeno treba zaista čuti, razumeti i uputiti decu, samo u ovom slučaju je važnije odnegovati njihovu sigurnost u nas kao roditelje, da ćemo ih razumeti i prihvatiti ma šta da se desi. Opet kažem, na jedan način razmišljamo uopšteno, a sasvim je druga priča kad se konkretna stvar dešava. Valjda zbog kulminacije emocija.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sumadijacafee
[*_-]
[*_-]
avatar

Broj poruka : 4794
Location : Sumadijacafee
Datum upisa : 16.11.2007

List lica
Gea:
20/20  (20/20)
Milovan: 20

PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Uto 29 Apr 2008, 08:20

Hvala milom Bogu bar mi mushkarci nemoramo da mislimo dali cemo da ostanemo u drugom stanju geek geek geek geek

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Uto 29 Apr 2008, 08:31

Da,SJaj ali zene ne ostaju same trudne geek Ipak je muskarac taj koji odlucuje da li ce praviti bebu ili ne.Kad su u pitanju sredstva za kontracepciju ja sam najpre za kondome.Protivnik sam svega sto se pije kad su u pitanju mladi zbog samih hormona koji ionako polude u to vreme.
Nazad na vrh Ići dole
gorskooko
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 6087
Location : Uzice
Datum upisa : 17.11.2007

List lica
Gea:
20/20  (20/20)
Milovan: 20

PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Sub 03 Maj 2008, 11:30

Neželjena trudnoća je kompleksno pitanje. O njoj se može pisati iz mnogo uglova posmatranja. I naravno, neželjena je uvek kad partneri (pomalo neodgovorno) neobuzdano, nezaštićeni ulaze u odnose. Ključ igre je upravo zaštita. Kakva god da je priroda veze.
Inače, kad se već dogodi, ono što mladoj devojci u takvoj prilici treba pružiti je podrška, sigurnost, razumevanje... A svega toga najčešće manjka, upravo kad najviše treba. Istina je i ovo - da muškarac (mlad i nezreo) obično uhvati ''šprint'', pa to ostaje samo njen problem. Sve jedno koji je izvinjavajući razlog, to je za svaku osudu. Ako ništa drugo, ljudski je da bude uz nju, jer je istovremeno suočena sa neželjenom trudnoćom i svim što uz to ide - a on joj dopinguje još i totalno razočarenje. Sam abortus je, pored ukazanih opasnosti - vanredno teška psihološka drama za svaku ženu. Ostavlja posledice, priznali to ili ne. Ne kažem da ne može biti i za dečka. Samo, istina je da su muškarci, iako jednako odgovorni, u ovom slučaju prilično ''zaštićeni''.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Gost
GostPočaljiNaslov: Seksualna aktivnost tinejdžera   Ned 04 Maj 2008, 15:14

Uživanje i (ne)znanje

Koliko su mladima potrebni pravi odgovori o seksu svedoče brojna čudna, pomalo smešna pitanja koja anonimno postavljaju stručnjacima onlajn savetovališta

- Da li može da se zatrudni u vodi, koliko dugo posle odnosa treba držati podignute noge da bi se ostalo u drugom stanju, mogu li da ostanem trudna preko gaćica, koliko dugo spermatozoid može da preživi na klupi u parku, ili na prstu i da li dok je živ može da "zaluta" i da se od toga zatrudni?

Ovo je samo delić pitanja koje mladi u telefonskom razgovoru, putem SMS-a ili e-maila postavljaju ginekolozima. Pitanja su ponekad čudna, ponekad smešna i za osam meseci koliko kod nas postoji i radi prvo onlajn savetovalište - sajt , koji vode stručnjaci i ginekolozi po ugledu na slične sajtove u Evropi i svetu, stotine i stotine postavljenih pitanja pokazuju koliko mladi u stvari nemaju dovoljno znanja, ni pravih informacija o seksu i o reproduktivnom zdravlju uopšte.

- Javljaju se uglavnom mladi od 16 godina pa naviše, ali ima i starijih, čak i onih od 63 godine kojima je potreban savet, objašnjenje. Najčešće su devojke te koje pitaju i kao po nekom pravilu priča počinje "rekla mi je drugarica", izuzetno retko može da se čuje da su o bilo čemu što je vezano za seks razgovarale s majkom.
Svašta ih interesuje, a iz razgovora može da se zaključi da malo znaju, da su, posebno kada je reč o kontracepciji i piluli protiv začeća, opterećeni mnogim nedoumicama, predrasudama, pogrešnim saznanjima. Mnogi se i stide da pitaju, pa zato neretko u životu i prave greške koje mogu skupo da ih koštaju zbog opasnosti od brojnih infekcija ili neželjene trudnoće.

Kroz ovo savetovalište pružena je prvi put mogućnost mladima da bez stida i predrasuda komuniciraju sa stručnjacima putem e-maila i sms-a, telefonom, da postavljaju najintimnija pitanja, da na njih dobiju stručan odgovor i savet, kao i da, ukoliko je potrebno, budu upućeni na dalje konsultacije - kaže dr Gordana Kovačević, koja sa kolegama u ovom savetovalištu svakog radnog dana odgovara na pitanja o seksu i reproduktivnom zdravlju.

A pitanja rečitije od bilo čega pokazuju da iako im seks nije stran naši mladi, posebno adolescenti o seksu malo, ili gotovo ništa ne znaju. Njihova informisanost je skoro na najnižem mogućem nivou. Za najveći broj tinejdžera jedine osobe s kojima mogu otvoreno da razgovaraju o seksu su drugovi. Ili partner. Tako u jednoj anketi u kojoj su učestvovale 142 devojke i 50 mladića sa 16, 17 i 18 godina na pitanje sa kime možeš otvoreno da razgovaraš o seksu većina je odgovorila da je stid osnovni razlog što se o seksu ne razgovara s roditeljima. Mnogi su svesni toga da izbor druga ili partnera za razgovor o ovoj temi nije pravo rešenje, a ginekologa ili lekara niko nje pomenuo kao mogući izvor pravog informisanja.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Ned 04 Maj 2008, 15:15

Iako o seksu nedovoljno znaju mladi ga i te kako upražnjavaju. Jer, tek što zakorače u devojački i momački život, mnogo pre punoletstva većina adolescenata kod nas počinje da uživa u seksu. Ne samo da je seksualna aktivnost među mladima u porastu nego se i granica otkrivanja tajni polnih odnosa unazad 10 godina pomerila znatno naniže. Za sve mlađe školarce seks više nije nepoznanica, ni "zabranjeno voće".

Prema nekim istraživanjima prvo seksualno iskustvo ove devojčice - devojke imale su u proseku sa 16 godina. Koliko pre jednu deceniju ta granica kada se, ako ni sa čim drugim a ono sa seksualnim životom ulazi u svet odraslih, bila je 17,5 godina.
Posebno zabrinjava činjenica da je veći broj i češća promena seksualnih partnera model seksualnog ponašanja sve većeg broja mladih ljudi u Srbiji. Površne, kratkotrajne veze ili seks odmah posle upoznavanja takođe su sve prisutnije i karakterističnije ponašanje adolescenata.

Zbog ovakvih i sličnih ponašanja i pitanja važno je da postoji ovakav sajt na srpskom jeziku kako bi mladi mogli da pitaju ginekologa sve, čak i ono čega se, inače, stide.

Među najinteresantnijim anonimnim pitanjima, navodi naša sagovornica, koja su mladi postavljali ginekolozima, pored onih koje smo na početku naveli su:
- da li spermatozoidi uginu u toploj ili hladnoj vodi,
- da li za vreme menstruacije žena može da vodi ljubav,
- da li posle odnosa u vreme menstruacije sledeće bivaju neuredne,
- može li se zatrudneti u vreme menstrualnog krvarenja,
- može li se biti trudan i dobijati menstruacija,
- da li su potrebna "preventivna" vaginalna ispiranja,
- a kada je reč o ličnoj higijeni tokom krvarenja pitanje glasi da li se sme tuširati tokom krvarenja,
- da li i koliko trbušni ples utiče na reproduktivno zdravlje,
- da li im veze tanga veš, ili sauna sa reproduktivnim zdravljem,
- kakva je interakcija kontraceptivne pilule sa progutanom privremenom plombom,
- može li se povratiti nevinost
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Ned 04 Maj 2008, 15:15

Brojna su pitanja o kontraceptivnoj piluli - od toga da li pre početka korišćenja ovog vida zaštite od neželjene trudnoće treba da se obavi ginekološki pregled i laboratorijske analize, do izbora one prave pilule.
Zatim, pitanja o kombinaciji kontraceptivne pilule sa lekovima, biljnim preparatima i alkoholom, o njenom uticaju na povećanu maljavost, o uticaju na lečenje akni i na izgled kože, pa da li odnos može da ide "do kraja" kod korisnica kontraceptivne pilule, da li sam zaštićena i u vreme sedmodnevne pauze, koliko je i da li je uopšte štetna pilula "za jutro posle", koji su znaci trudnoće i mnoga druga.


Svaka 6. tinejdžerka zatrudni

Seks na brznu, sa nedovoljno poznatom ili nepoznatom osobom, bez kondoma, pilule protiv začeća ili drugih kontraceptivnih sredstava za posledicu ima izuzetno visoku učestalost neželjenih trudnoća i brojnih prekida trudnoće. U grupi devojaka koje su sa seksualnom aktivnošću započele u 16. godini, ili mnogo ranije, svaka šesta, tačnije 14,4 odsto njih doživ neželjenu trudnoću, dok 1,6 odsto devojaka u tom uzrastu ima i više neželjenih trudnoća.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Ned 04 Maj 2008, 15:16

Seks - tabu tema

"O seksu mogu otvoreno da razgovaram samo sa najboljim prjateljem jer me je stid da tu temu započinjem s roditeljima. Pred njima kao i u školi to je tabu tema". Ovako je na pitanje s kim razgovaraš o seksu odgovorio 17. godišnji mladić, a 16. godišnja devojka navodi "sa drugaricom, ali obe malo znamo". Zanimljivi su, čak zabrinjavajući odgovori na isto pitanje mladića od 17 godina "sa najboljom drugaricom, ali samo kada sam pod dejstvom alkohola" i drugog "iz druženja i razgovora s mojim drugovima sasvim sigurno je da niko ništa ne zna. Samo se foliraju da znaju i pričaju bajke. A devojke? Kako samo veruju u sve gluposti koje pričam".


(Ne)briga

Pripadnici teen generacije ni na početku novog milenijuma nemaju razvijene ni zdravstvene navike. Seksualne slobode u kojima uživaju ne prati ni znanje, ni briga o zdravlju. Tako, na primer, prvu posetu ginekologu svaki treći tinejdžer odlaže jednu ili više godina posle prvog polnog odnosa, a na ove preglede odlaze tek kada se javi strah od trudnoće (22 odsto), u istom procentu savet i pomoć ginekologa mladi zatraže zbog sumnje na polno prenosivu infekciju, a 18,3 odsto kod lekara odlaze zbog tegoba koje ukazuju na zapaljenje unutrašnjih polnih organa.
[ VIVA - Mesečni list za zdrav i dug život ]
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostPočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Čet 05 Jun 2008, 09:16

Mladi i seks

Dece vode ljubav već u osnovnoj školi

Statističari kažu da mladi, u proseku, gube nevinost sa 16,5 godina, ali nikako nije zanemarljiv broj mlađih tinejdžera koji stupaju u intimne odnose.

Za svakog osmog dečaka starosti između 14 i 15 godina i za nešto malo više njihovih vršnjakinja, seksualni odnosi nisu nepoznanica, što je svakako podatak nad kojim bi trebalo da se zamisle roditelji i vaspitači.Kod dečaka je rana seksualna aktivnost povezana sa neodgovarajućim odnosa sa roditeljima, probanjem prve cigarete i lošijim socijalnim poreklom, dok se devojčice na to odlučuju zbog nedostatka sigurnosti, a obično negde u isto vreme probaju i cigarete i alkohol.

U sledećoj starosnoj grupi, od 15-17 godina, svaka četvrta mlada osoba izjavila je da održava seksualne odnose, od 18-19 godina broj narasta na dve trećine, a kod onih starih između 20 i 24 godine četiri od pet osoba 'vodi ljubav'.

Raniji početak seksualne aktivnosti najčešće podrazumeva i menjanje partnera, s tim da dečaci tu prednjače.

Statističari su, takođe, saznali da mladi nedovoljno redovno koriste kondom.

Oni im pre svega služi kao zaštita od trudnoće, ali kao problem vide to što mladi ne uviđaju da ih prezervativ može zaštititi od seksualno prenosivih bolesti.

Među mlađom populacijom se ovaj vid zaštite ređe upotrebljava nego kod onih iznad 20 godina.

Mladi navode da je velika cena kondoma najčešći razlog što se odriču zaštite.

Mladići se žale da ih skoro stalno oni kupuju, što ispada veliki izdatak naročito ako su puno aktivni.
Nazad na vrh Ići dole
gorskooko
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 6087
Location : Uzice
Datum upisa : 17.11.2007

List lica
Gea:
20/20  (20/20)
Milovan: 20

PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   Čet 05 Jun 2008, 11:19

Znam šta su te male pubertetlije u stanju da učine, ali i kroz šta oni sami prolaze. affraid Ovi podaci su zaista poražavajući, no takvi su kakvi su. To samo znači da moramo da se prilagodimo, pratimo korak, ma kakvi da su nam lični stavovi, iako mislim da ne možemo lako biti ''Englezi'' u Srbiji. Sve u meni se protivi preranim, nezrelim seksualnim iskustvima. Volela bih da nije tako kako to iznad piše. Volim prilagodjenu meru u svemu. Tako da ima zdravu svrhu.
O tinejdžerima znam poprilično iskustveno. Istina je da ni oni sami ne znaju u šta mogu da upadnu. Iz ličnog iskustva znam da im se moramo potpuno posvetiti u tom periodu, ali i da to uspeva. Najviše sam vagala da primerim način, kad je sex po sredi. Pomoglo je što smo imali opuštene, poverljive odnose. Ali sam (pogotovo na početku) morala sama da provociram tu priču, da bi oni ''prokinuli''. Istina je da su oni prilično informisani. U medjusobnoj komunikaciji ali mislim da je tu net od koristi (a izvor sa neta može biti i povod priči, bar meni).
Ono na čemu se zaista mora insistirati i stvoriti svest jeste neophodnost zaštite. Baš neophodnost. Ali i zdrav odnos prema seksu. Mislim da je to važno. Eto.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: NEZELJENA TRUDNOCA   

Nazad na vrh Ići dole
 
NEZELJENA TRUDNOCA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Trudnoca posle kiretaze
» Reakcija na utrogestan/dabroston
» Trudnoca i povisen fsh
» Trudnoca i antibiotici
» Dabl (double) test kod trudnoca sa doniranom jajnom celijom

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Sumadijacafee :: KUTAK ZA DAME-
Skoči na: