Sumadijacafee

FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI....
 
PrijemPortalliGalerijaRegistruj seKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU

Ići dole 
AutorPoruka
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:03

PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU
Za hriscanina putovanje u Svetu Zemlju je jedinstveno zivotno iskustvo, duhovni dozivljaj i preobrazaj. Nije to tipicno turisticko razgledanje srusenih zidina starih iskopina i slusanje drevne istorije. Nasuprot, putovanje je istinsko iskustvo i dozivljaj nase svete vere bas na izvoru odakle je ona i krenula, bas na izvoru odakle pocinje spasenje roda ljudskog od greha smrti i djavola. Setati stopama kuda je Gospod isao, ploviti brodom po Galilejskom jezeru, piti vode sa izvora odakle je On pio i milsima gledati prasnjave puteve kuda je on svojim svetim nogama hodio od grada do grada propovedajuci Jevandjelje spasenja i isceljujuci nemoci i bolesti ljudske, je neopisiv duhovni dozivljaj. Putovanje putem kojim je Gospod izranjavan i premoren nosio svoj Krst na Golgotu, mesto stradanja je potresno i bolno kao smrt, ali posjeta Svetom Grobu odakle je Gospod Vaskrsao je znak konacne pobede i neopisiva radost Vaskrsenju Gospodnjem, a i naseg.
Grupa od 23 vernika iz Crne Gore I Srbije je putovala u Svetu Zemlju, poklonila se svetinjama izvornog hriscanstva
30.04.srijeda,Dolazak u Tel Aviv,put do Vitlejema.Noćenje u Vitlejemu.
01.05.četvrtak,Vitlejem,Vitlejemsko polje,manastir prepodobnog Teodosija,Lavra prep.Save Osvecenoga,Hervron ,Mamvrijeski hrast.
Putovanje u Vitlejem, poseta mesta gde se Angel javio pastirima i objavio im radusnu vest Rodjenja Gospoda Luka 2, 8-20. Poseta Pecini gde se rodio Gospod i selu Ein Karem gde se rodio Sv. Jovan Preteca Luka glava 1. bila je od izuzetnog duhovnog znacaja.
“Vitlejem”
Ovdje su se, u otadzbinu svoga pretka cara Davida, uputili iz Nazareta blagočestivi Josif i Presveta Djeva Marija. Oni su išli na popis stanovništva, koji je proglasio car Avgust. Sve kuće i moteli u malom gradu su bili puni. I ostala im je samo jedna pećina na kraju grada, u koju su pastiri gonili stoku za vijreme nepogoda.
Ta pećina je najvažnija i najdragocenija svetinja Vitllejema. Sveti vertep se nalazi ispod crkvenog oltara. Cijela pećina je osvet ljena kandilima. Pod i zidovi su prekriveni mramornim pločama.

U centralnoj niši se nalazi presto, a ispod njega četrnaestokraka srebrna zvijezda, na čijem unutrašnjem krugu se nalazi natpis na latinskom “Ovde je od Djeve Marije rodjen Isus Hristos”. Carica Jelena je 330 godine iznad pećine izgradila crkvu posvećenu Hristovom Rodjenju. Ta crkva je svoj konačni oblik dobila u VI veku za vrijeme vizantijskog cara Justinijana.Crkva Hristovog Rodjenja u Vitlejemu je jedina crkva u Palestini, koja nije bila razrušena tokom vekova. Ona spolja podseća na srednjevekovnu tvrdjavu. Za ulazak u crkvu su ostavljena samo niska vrata. To je uradjeno zbog toga što su osvajači često oskvernjavali baziliku, ulazeći u nju jašući na životinjama za vuču. Današnji ulaz se naziva “vrata smirenja”, jer je toliko nizak, da svako ko ulazi mora da se sagne, i samim tim napravi poklon ovde rodjenom Spasitelju.


Mjesto rodjenja Isusa je Vitlajem skoro se spojen sa Pakistanom.…Iznad pecine Hristovog rodjena je velicastvena crkva koju je podigao car Konstatin I carica Jelena a dijo porusenog hrama je dogradio car Justinijan.
Danas je gotovo spojen sa Jerusalimom,ali ga dijeli ga visoki zid.
Oltar je osvetljen mnostom kandila na stubovima su oslikali vaseljenski sabor…U hramu se nalazi nekoliko cudotvornih ikona.

l
U Judejskoj pustinji posjetili smo manastir Sv. Save Osvecenog, 6 vijek. Ikona “Trojerucice” i stap Sv. Save Osvecenog je poklonjen nasem Sv. Savi prilikom njegove posete ovoj svetinji. Danas u manstiru ima dvadesetak monaha i jedan Srbin medju njima. Cudotvorne Svete mosti Sv. Save Osvecenog, cuvaju manastir. Ni Persijanci ni Krtasi nisu osvajali ovu svetinju.
Nazalost nama zenama,tamo nije bio dozvoljen pristup.Ali smo bile posluzene pred kamenim zidom,tj.vratima manastira sa kolačima I čajem.Pročitano nam je I zitije o velikom podvizniku Sv.Savi Osvecenom


“Lavra svetog Save Osvećenog”
Lavra svetog Save Osvećenog se nalazi na kraju klisure, na čijem dnu se penuša Kedronski potok. Na strmim padinama s druge strane klisure se vide pećine u kojima su živeli prvi monasi. . Ovdje postoji pećina u kojoj se molio prepodobni Sava. U toj pećini je proveo 5 godina potpuno sam, u molitvi i tihovanju. Kasnije su kod prepodobnog počeli da dolaze otšelnici i podvižnici iz drugih manastira. Bilo je to krajem V veka. Sveti Sava je pogreben u maloj kapeli. Unutrašnji živopisi u njoj pokazuju da su čak i lavovi slušali krotku reč prepodobnog.
Ovde u manastiru se nalazi pećina u kojoj se molio drugi veliki podvižnik Pravoslavlja – Jovan Damaskin. On je ovde došao kao smireni poslušnik iz Damaska. On je u manastiru pisao crkvene pesme i duhovne stihove. Molitve Jovana Damaskina, pravoslavni čitaju pripremajući se za Sveto Pričešće, i svakodnevno u večernjem molitvenom pravilu.“Mamvrijski hrast”
Na teritoriji Palestinske autonomije se nalazi još jedan stari grad, a to je Hevron. Ovde su sačuvane ruševine drevnog naselja, gde je praoca Avraama posetila Sveta Trojica. To se desilo u hrastiku Mamre. Postoji predanje, da je sačuvani Mamvrisjki hrast onaj isti pod čijim granama su se od dnevne žege sklonili Avraam i njegovi čudesni gosti. Ruska Duhovna Misija je ovde kupila svoj deo 1868 godine. Ovde je izgradjena crkva, kao i gostoprijemnica. Krajem XX veka se na Mamvrijskom hrastu osušila i poslednja zelena grančica. Neki su sušenje hrasta povezali sa skorim krajem sveta. Ali s druge strane, koliko je samo poklonika u toku mnogo stotina godina odnelo i rasadilo njegovih pelcera po svim mestima naše planete..
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:05

02.05.petak,Nazaret,Kana galijeska,gora Tavor U ranim jutarnjim satima krenuli smo ka gori Tavor na kojoj se Gospod preobrazio ispred ucenika Petra, Jovana i Jakova. Ovaj dogadjaj je zapisao Sv. Ap. Matej u 17 glavi svoga Jevandjelja. Zatim smo nastavili pitomom jordanskom dolinom “zemljom gde tece med i mleko” prema starom gradu Jerihonu. Usput smo se okupali u ljekovitom Mrtvom moru koje se nalazi oko 1300 stopa ispod morskog nivoa i deset puta je slanije od Mediteranskog mora Putujuci prema Jerihonu prosli smo kroz Judejsku pustinju i nekoliko siromasnih Beduinskih naselja. Pored Jerihona se nalazi planinina na kojoj je Gospod kusan, Sv. Matej (4, 1-11), U steni planine nalazi se velicanstven manastir “Iskusenja Gospodnjeg” podignut u 12 veku. Grad Jerihon se smatra najstarijim svetskim naseljem. Gospod u ovom gradu gostovao kod “gresnog” Zakheja koji je bio carinik. Sv. Luka u 19, 1-10. a iscelenje slepog u Jerihonu opisuje Sv. Marko (10, 46-52).
Hram Arhagela Gavrila,gdje se nalazi I Bogorodičin izvor.

on je ziva voda vec 2000 godina odakle se Nazaret snadbijeva sa vodom.Vide se I stepenice kojima je djeva silazila na bunar.U ovoj crkvi se nalazi I naljepši oltar na svijetu.

U Kanu galilejsku je bila pozvana Bogorodica sa malim gospodom kod rodjaka na gozbu.Nestalo je bilo vino.Ona se obratila njemu da dobavi vino.Ovdje joj je on rekao’’šta hoćes od mene zeno još nije došao čas moj.I tu je gospod vodu pretvorio u vino.To je bilo prvo njegovo čudo.U crkvi Svetog Djordja se nalaze posude na ulazu sa lijeve I desne strane iz tog doba.
U Maslinovoj gori se nalazi se manastir, jedna od najljepših crkva svete Marije Magdalene ravnoapostolne, koja pripada ruskoj zagranicnoj crkvi. Podigao je Aleksandar 3.u njoj je dio Časnog krsta na koji je Isus mucen I mosti mnogih sveti .

Iznad oltara se nalazi ogromna ikona Marije Magdalene koja oslikava nju kako predaje jaje caru Tiberiju sa riječima’’Hristos Vaskrese’’ I potvrdjuje da je hristos vaskrsaoNa gori je katolicka crkva’’ Oce nas ‘’paternoste . Za koju kazu da je na mjesto gde je sve pocelo,gde se Isus sakrivao sa ucenicima od zege I velike vrućine. U jednoj od ih pećina oni su ga zamolili da ih nauci,kako da se mole kad on ode.To mjesto je pronasla carica Jelena 333 je tu ona izgradila crkvu koja je rušena ,novu su izgradili Krstasi u 12 vijeku a dogradila ju Francuska princeza.
U okviru tog kompleksa nalaze se ispisane molitva na 63 jezika,cak I na aramejski jezik koji je gopod govorio,kao I na naš jezik.Nedaleko od ovog mjesta gde se Hristos molio nalazi se 8 maslina u Gecimanskom vrtu,jos iz doba njegovoga,tu je I hristos bio uhapsen od Jude Galijockog I sproveden u kucu prosvestenika Kajase .
Nalazi se crkca svih nacija tu,bez prozora da bi mracna unutrasnjost docarala muke gospoda,kad mu je bog rekao da ce biti zrtvovan

Na dnu Maslinove gore nalazi se crkva Uspenje prosvete bogorodice, podignuta na mjesto gdje se isus hristos primio njenu dusu ,gde su se andjeli spustili na zemlju I podigli je na nebu.Tu je njen grob koju osvetljavaju bezbrojna kandila. Iza njenog groba se nalazi cudotvorna ikona Jerusalimske majke bozje kao I ikona Damaskin.

Gora Tavor”
Jedno od najpoznatijih mesta u Galileji je Gora Tavor, visoka 588 metara. Ovde se pred očima apostola Gospod preobrazio. “I zasijalo je lice Njegovo kao sunce, a odežde Njegove su postale bele kao sneg”.
: - Preobraženje Gospodnje se još naziva i letnja Pasha. Ovde je Gospoda našega Isusa Hrista osenila Božanska svetlost.


Preobrazenje Gospodnje, Novgorod XV vek
U IV veku je majka cara Konstantina Jelena izgradila na gori prvu baziliku posvećenu Preobraženju. Danas se ovde nalaze dva manastira – katolički i pravoslavni. Grčki pravoslavni manastir Preobraženja Gospodnjeg je osnovan sredinom XIX veka. Tada se tu naselio monah Irinarh. On je i bio inicijator izgradnje pravoslavne crkve na ovom mestu. Ona je izgradjena zahvaljujući finansijskoj pomoći Ruske Duhovne Misije na Svetoj Zemlji. Naši sunarodnici su manastiru pokolnili mnogo ikona, i zahvaljujući njihovim prilozima izgradjeno je zvono.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:06

03.05,subota,Galijejsko jezero,Kapernaum,Tabha,Gora Blazenstvava,Rijeka Jordan,U 24 sata liturgija u Hramu groba Gospodnjeg. . Posetili smo goru odakle je Gospod izrekao svoju cuvenu besedu o “Blazenstvima”, koju opisuje Sv. Ap. Matej u 5, 6 i 7 glavi svoga Jevandjelja. Mesto Tabga, gde je ucinio cudo umnozenja hleba. Sa pet hlebova i dve ribe nahranio je 5 hiljada ljudi (Matej 14, 14-22). Zatim mesto gde je Sv. Ap Petar posle pokajanja Vaskrslom Gospodu tri puta potvrdio da ga ljubi i Gospod ga v aspostavlja u apostolstvo. (Jovan 21 15-17).
Gora blazenstava na kojoj je gospod govorio svojim učenicima o blazenstvima.
Gospod je uveo post 40 dana gde ga je djavo iskusavao u pustinju

Gopod je najviše pravio čuda u okolini Galijejskog jezera I u Koperhaun.On je bas u njemu Mariji Magdaleni koja je bila nemoralna,istjerao 7 demona.Otada se ona nije odvajala od njega do svog upokojenja.
Magdala hram,marije magdalene se tu nalazi.
Ona je bila osoba koja nije vodila moralan zivot,kada je gospod pripovedao ovdje u kopernaunu.on ju je ovde iscelio..

Galilejsko jezero”
Velika radost za sve poklonike je da budu na obali Galilejskog jezera; mora po kome je Hristos išao “kao po suvom”, gde je učio i birao Svoje učenike. Jednom je ugledao dva ribara, koji su razvlačili svoje ribarske mreže. To su bili braća Simon i Andrej. Hristos je prišao ka njihovom čamcu i zamolio ih da se odalje od obale. “Ako bacite mrže, ulovićete ribu” – rekao je Hristos. A oni su mu odgovorili: “Trudili smo se cijelu noć i ništa nismo ulovili; ali na Tvoju reč ćemo baciti mrežu”. Čim su braća bacilli mrežu, ona se napunila
. U jezeru se kao i u drevna vremena nalazi izobilno retka riba, koja se ne može naći nigde drugde u svetu. To je riba apostola Petra, polukarp-poluokunj. Čak štaviše, prvi simbol hrišćanstva je bila upravo ta riba.
- Galilejsko jezero je odista najveća čaša sa svetom vodom. Dolazeči ovde, vidiš da se njegove obale podižu sve više. To naravno zadivljuje. Ovde pronalaziš ono, što nama svetskim ljudima nedostaje u svakodnevnom životu: osećaj svetosti – tog mesta i tog kamenja na koga je stupala Spasiteljeva noga.
Na obali Galilejskog jezera se nalazi crveno-bijela grčka crkva posvećena Dvanaestorici apostola. Freske podsećaju na dogadjaje kada se na Spasiteljeve reči utišala oluja na Galillejskom jezeru. Crkva je aktivna.
- Ovdje se pred nama otvara Sveto Pismo. To se ne može osetiti na nekoj drugoj zemlji.


Pored jezera Galilejskog nalazi se grad Kapernaum u kome je Gospod proveo najvise vremena najvise cuda ucinio. Nedaleko od Kapernauma nalazi se grad Horazim koji je takodje bio blagosloven brojnim Gospodnjim posetama i cudima, ali zbog okorelosti srca i neverstva stanovnika ovih gradova, Gospod ih je prokleo zajedno sa susednim gradom Vitsaidom (Matej 11, 21-24). Sva tri grada su sprzena vrelom lavom iz vulkana. Danas na zgaristima ovih gradova postoje samo tragovi i temelji da su tu nekad ljudi ziveli. Neverstvo i nepokornost Bogu se placa pre ili kasnije.
Judejska pustinja”
Judejska pustinja. Gola i bezživotna. Ovde je propovedao Jovan Preteča. Ovo mesto je takodje bilo utočište za jevrejske pravednike i proroke. Po Predanju u ovoj pećini je živeo Prorok Ilija više od 3 godine. I hranu su mu prema Gospodnjim rečima donosile vrane. Ovde se za dobijanje deteta molio Bogu sveti pravedni Joakim i dobio je od Angela vest da će njegova žena Ana uskoro roditi devojčicu, Kojoj je predstojalo da postane Majka Gospoda Isusa Hrista.


Manastir Gerogija Hozevita
Ovde su na uskoj zaravni litice u klisuri Vadi Kelt krajem V veka osnovali manastir i nazvali ga u čast monaha Georgija Hozevita. On nije bio nastojatelj tog manastira, ali je zbog svoje krotke naravi stekao sveopštu ljubav i postao duhovni rukovodilac zajednice.
Arapski osvajači su razrušili manastir u XII veku i ostao je pust do kraja XIX veka, dok se ovde nije naselio grčki monah Kalinik. On je u potunosti bio obnovljen početkom XX veka. Pri čemu je u glavnoj manastirskoj crkvi posvećenoj Presvetoj Bogorodici, živopis zidova i svodova uradio ruski monah Dionisije. U manastiru se čuva i lobanja osnivača manastira Jovana Hozevita, ostaci monaha, koji su pretrpeli mučeničku smrt u vreme persijskog naleta, kao i mošti svetitelja XX veka Jovana Rumunskog
“Reka Jordan”

Kroz judejsku pustinju, put vodi na Jordan – mesto Krštenja Gospoda našega Isusa Hrista. Iguman Danilo je prošavši tim putem, pisao: “Put je veoma težak, strašan i bezvodan: planine su visoke, strme, a na putu ima mnogo pljački”. Prošlo je 900 godina od tog vremena, ali je i danas Sveta Zemlja Palestina, kao ranije razdirana konfliktima i protivurečnostima.
Da bismo došli na mesto Gospodnjeg Krštenja morali smo da predjemo granicu Izraela sa Jordanom. Evo nas na tom mestu. Ovde je Jovan Krstitelj ugledao Gospoda Koji je išao k njemu i uzviknuo: “Evo Jagnjeta Božijeg, Koje uzima na Sebe grehe sveta”. Objasnili su nam da je Jordan promenio svoje korito, i na mestu Krštenja je danas suvo. Danas vode Jordana protiču 300 metara južnije.
Imali smo cast da se obučemo u belo i da se pogrusavamo u njegovim vodama.

04.05,nedelja.Lazareva grobnica,Manastir pr.Gerasima Jordanskog.Manastir prep.Georgija Hozefina,Jerihon Rano ujutro smo krenuli na Malsinsku goru odakle je divan pogled na grad, a odakle se Gospod Vazneo na Nebo. Posetili crkve Vaznesenja, “Oce nas” i spustili se putem kojim je Gospod na Cveti ulazio u Jerusalim (Matej 21, 1-11). Bili smo u Getsimaniji, vrtu agonije Hristove, Ruskom man. Sv. Magdaline, Grobu Bogorodice i u Kedron dolini posetili crkvu sv. Petra, mesto gde se on odrekao Hrista tri puta (Matej 26, 69-74). Na gori Sionu smo bili u sobi gde je odrzana “Tajna Vecera” (Jovan 13, 1-11) O izdaji hapsenju i stradanju Gospoda citajte u jevandjelju o Jovanu 18 i 19 glava. U malom mestu Vitaniji smo posetili kucu Marte i Marije i grob njihovog brata Lazara koga je Gospod vaskrsao cetiri dana posle smrti. (Jovan 11, 1-45).

Jerihon” Jerihon je jedan od najstarijih gradova na planeti. Ljudi su ovde živeli još pre 10 hiljada godina. Isus Navin je osvojio ovaj grad. Istorija tog osvajanja je posebno opisana u Bibliji. U ovom gradu je Gospod naš Isus Hristos iscelio slepe jerihonske ljude koji su sedeli pored puta i prosili milostinju. Spasitelj je dotaknuo njihove oči i oni su tog trenutka progledali. Ovde je živeo i ubirač poreza Zakhej. On je imao veliku želju da vidi Isusa, ali je bio mali rastom. Odlučio je da se popne na drvo pored puta, kojim je Gospod trebalo da prodje. Kada je Isus došao do tog mesta, rekao je: “Zakheje, požuri da sidješ, danas mi valja biti u domu tvome”.

Jeromonah Inokentije: - Dobro su nam poznate posledice tog razgovora i susreta. Zakhej se preobrazio i postao potpuno drugi čovek.
Posle susreta sa Spasiteljem, Zakhej je polovinu svog imanja podelio siromašnima, a onima koje je oštetio je vratio četvorostruko više.
Zgrada Ruske Duhovne Misije se nalazi na tom istom mestu gde je nekada živeo Zakhej. Na to podseća i natpis na zidu kuće sa Spasiteljevim rečima: “Danas mi valja biti u domu tvome”.

Iguman,prilično cudan,ima oko 500 ptica,cvijeca kakoga niste nigdje vidjeli u manastiru.Sv.Gerasima Jordanskog se to nalazi.

O Gerasimu jJordanskom postoji prica,kad je isao kroz pustinju sreo je lava,koji je imao povredjenu nogu.Gersim gu je pregledao I vidio trn.Izvadio mu ga..Kako mu je pomogao lav je posao za njim.Gerasim mu kaze,idi sa mnom,ali ces imati poslusace ici ces sa magarcem na vodu,stititi ga od zivotinja… Tako je lav imao posluenje on je čuvao magarca kad je išao po vodu.To je trajalo dugo,jednog dana magarca mu otmu Persijansci..lav dodje tuzan kuci ali Gerasim je mislio da ga je on pojeo..On mu kaze da mora da sad on vodu da donosi ,tako je lav dugo vremena sam donosio vodu u manstiru..Jednog dana on primijeti karavan koji je oteo magarca..I dovede ga Gerasimu,on se odusevio sa time..Kad se upokojio Gerasim,,,lav je rikao.od tuge za njime posao je na grob,koji su mu monasi kazali gdje je I od tuge krepao.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:08

05.05.ponedeljak Jeleonska gora,Stopa,Getsimalija,Vitezda.
Grad Jerusalim; rano ujutro smo krenuli na Malsinsku goru odakle je divan pogled na grad, a odakle se Gospod Vazneo na Nebo. Posetili crkve Vaznesenja, “Oce nas” i spustili se putem kojim je Gospod na Cveti ulazio u Jerusalim (Matej 21, 1-11). Bili smo u Getsimaniji, vrtu agonije Hristove, Ruskom man. Sv. Magdaline, Grobu Bogorodice i u Kedron dolini posetili crkvu sv. Petra, mesto gde se on odrekao Hrista tri puta (Matej 26, 69-74). Na gori Sionu smo bili u sobi gde je odrzana “Tajna Vecera” (Jovan 13, 1-11) O izdaji hapsenju i stradanju Gospoda citajte u jevandjelju o Jovanu 18 i 19 glava. U malom mestu Vitaniji smo posetili kucu Marte i Marije i grob njihovog brata Lazara koga je Gospod vaskrsao cetiri dana posle smrti. (Jovan 11, 1-45).
“Eleon”
Eleonska gora je najviša gora u Jerusalimu. Njena nadmorska visina je 793 metra. Gospod Isus Hristos je voleo da se moli na Eleonu. Ovde je On predskazao poslednje dane Jerusalima, dao oproštajne pouke Svojim učenicima i predskazao odricanje apostola Petra, i na kraju se ovde vazneo.
I danas se unutar male crkve zvane Stopica u ramu na podu nalazi kamen sa otiskom Spasiteljevih stopa.
url=http://www.servimg.com/image_preview.php?i=413&u=11501418][/url]Pored Stopice se nalazi Spaso-Voznesenjski ruski ženski manastir. Zemlju na kojoj se nalazi je 1870 godine zadobio arhimandrit Antonin (Kapustin), načelnik Ruske Duhovne Misije u Palestini. Vaznesenjska Crkva je osvećena 1886 godine. U njenom levom delu se nalazi grobnica graditelja Eleonske crkve arhimandrita Antonina.
Manastirsku zvonaru nazivaju “Ruskom svećom”. To je najviša zvonara u Jerusalimu.
Maslinova gora gdje je gospod najviše boravio i pripovedao.Gdje su vrućine bile velike,gdje su se sklanjali pod masline ili u pecine gospod I apostoli.ovdje ih ima dosta I u ovoj im je rekao molitvu..na njoj su učenici zamolili Gospoda da im pokaze kako da se mole,kad on ode.I on im je rekao molitvu’’OČE Naš’’
Obretanje glave Svetog Jovana Krstitelja.


Postoji verovanje,ko ovdje dodje I stavi glavu na ovo mjesto.Ako ga je glava boljela,nikada ga više nece boljeti.Lično sam se uvjrila u to cudo,glava me ne boli vise a imala sam strasne napade migrene.

Vide se I ploce prekrivene krvlju ucenika koje su Persijanci ubili.
Vide se pecine u koje su boravili u noci kad je Juda izdao gospoda.Gospod ih je budio da budu,sto vise sa njime,on se je molio u drugu pecinu,ovdje je dolazio I budio ih da budu sto vise sa njime I onda je Juda dosao I oni su ga ufatili I poveli.
.
U malinovoj gori se nalazi Crkva Marije Magdlaene u kojoj je dio časnog krsta. U Crkvi Marije Magdalene j se nalaze mošti Tri jaraha I čudotvorna ikona majke bozje.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:09

Vidjece te I mjesto odakle se bogorodila vaznesula na nebo kad se upokojila.Gdje se ukazala apostolu Tomi tri dana posle upokojenja.
U blizini se nalaze stepenice iz toga doba stare 2000 godina,po kojima je hodio Isus.

Masline sačuvane iz hristovog doba. Gesimanov vrt u kome se nalazi 8 maslima iz vremena gospoda.U hladu njihovim krošanja,gospod je često boravio sa svojim učenicima.


Na teritoriji ruske duhovne misije vidjeli smo,mjesto gdje je zivio sv,Jovan Krstitelj koji se hranio skakavcima.Tu se nalazi I hram posvecen Svim Svetim, čija je gradnja zapoceta prije revolucije,onda su stali radovi,tek prije tri godine zavrsen je,sad se vrsi resturacija njegova.
Mjesto na kojem je stajao sv jovan krstitelj’’pokajte se jer ce doci carstvo vase.’’.u njemu se nalazi cudotvorna ikona majke bozje.
.Tada je ovdje bila kuga..onda je gospod,pokupio bolestan narod,monasi su citali akatist majke bozje 13 puta,I tada se cula ikona majke bozje mislim glas njen I kolera se zustavila.

Kamen na koji se gospod molio kad su mu lile krvave graske znoja, kao čista krv..kad je isao apostole da budi..koji je prenesen u crkvi svih nacija,koja se nalazi na dnu Maslinove gore.
Apokolipsa preskazanje bas počinje iz ovog hrama,crkve svih nacija što je strano nasoj veri..Navodno kad zavlada antihrist ,on ce odavde otvoriti zlazna vrata koja se nalaze na zidu placa I napraviti novi hram.
Judeizam…oni veruju u jednog boga iz postovanja mu ime ne izgovaraju.Tora ..je pisani zakon Jevreja koji se sastoji u 5 knjiga.Za Jevreje u vreme Hrista je postojao samo Solomonov hram on je za njih bio centar svijeta I tu su samo dolazili.Jevreji nisu voljeli Iroda jer nije bio jevrej I sto je bio postavljen od strane Rimljana za kralja.


Joatadz dolina na kojoj ce se odigradi strasnji sud,akopolipsa po prorocanstvu.


Manstir Vaznesenja Bogorodice nalazi se u dnu Maslinove gore

Ovdje su sahranjeni Joakim I Ana ,roditelji bogorodice.Čiji se grobovi nalaze na samom ulazu u hram.
Iza groba bogorodice ,nalazi se Jerusalimska čudotvorna ikona,koja je jedna od najljepših ikona


U ovoj banji su se kupali bolesni,jer je andjeo dolazio sa neba


Dom gdje su zivjeli Joakim I Ana.zbog klimackih uslova kuce su pravljene nize od kopna.Oni su bili bogati I onu su podigli ovu Ovčar banju,.

06.05.utorak,Put stradanja,Grob Gospodnji,Golgota,Gora Sion.“Jerusalim”
Približavamo se Jerusalimu, gradu koji postoji već tri hiljade godina. Opisujući pre 900 godina približavanje poiklonika Svetome gadu, iguman Danilo piše da su ljudi silazili s konja i plakali od radosti. Nadalje su sve išli peške. Glavni cilj svih poklonika u Svetu Zemlju je crkva Hristovog Vaskrsenja. I dan-danas mnogi ljudi da bi došli do nje, prolaze krsnim putem Spasitelja. On počinje od Pilatovog Dvorca, gde je Gospod bio osudjen na smrt.
Evo ovaj natpis na zidu Via Dolorosa govori o tome da smo na početku Krsnog puta. Ovde je Gospod stavio na sebe Krst, a zajedno sa njim je uzeo i grehe svih nas, celog sveta. Ranije sam mislila da Krsni put neprekidno ide u planinu, ali on ima i svoje spustove i okuke.
Krsni put prolazi po muslimanskom kvartalu starog grada. Tim uličicama svaki dan prolaze stotine poklonika. I svaki pedalj tih ulica je zauzet prodavnicama sa suvenirima. To je takodje iskušenje svoje vrste – proći sve delove krsnog puta pored niza trgovaca.
Jerusalim stari grad. Posle posete nekoliko crkava krenuli smo “Krsnim Putem” to jest putem kojim je od sudnice izmoren Gospod nosio Krst prema Golgoti gde je bio razapet i umro. Josif i Nikodim su skinuli telo, pripremili za pogreb i polozili u grob iz koga je Gospod Vaskrsao u treci dan. Stradanje i Vaskrsenje je opisao Sv. Jovan u 19 i 20 glavi svoga Jevandjelja.
Ulica krsnih stradanja ulica bola ili ulica Via Doloreza, ulica kojom je oko 1000 koraka Isus isao kada je razapet noseci krst,koja.pocinje od Stefanovih vrata I vodi do Golgote gde je grob Isusa Hrista .Pravoslavni hriscani na tom putu hristovog stradanja postuju 14 mjesta..Prva su sam njegov zatvor Pretorija,poslednji prikivanje njegovo na krst podizanje gospoda sa krstom,pa skidanje I polaganje u grob,
Saborna crkva hristovog groba,koja se sastoji od vise crkava,golgota na kojoj je na veliki petak bio razapet,ploca miropomazanja I grob gospodnji tu je car Konstatin podignuo crkvu koja je zavrsena u septembar 334 goine
Mjesto gde je vrseno sudjenje gospodu


Via Dolorosa. Mesto treceg zaustavljanja Gospoda Isusa Hrista na Krsnom Putu
Ovde je već Simon Kirijanin pomagao Spasitelju da nosi Krst.

Arka prolaz na kojoj je on izlazio I govorio..ja ne vidim krivicu na ovom čoveku.
Tamnica gde je bio zatocen Isus Hrist

Ovde su im vezali ruke I noge..
Baraba..izaz kod nas ide od ovog razbojnika barabe koji je bio pored gospoda,otuda I ta rijec..
Ovdje je…tamnica gde je gospod bio zatocen na ovom mjestu je bukvalno bio bacen,ovdje sa strane su mu bile ruke,bas ko sto je na freski.

ovdje gde je baraba bio zatocen,sve iz toga vremena je sačuvano.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:12

Vidjece te I mjesto odakle se bogorodila vaznesula na nebo kad se upokojila.Gdje se ukazala apostolu Tomi tri dana posle upokojenja.
U blizini se nalaze stepenice iz toga doba stare 2000 godina,po kojima je hodio Isus.

Masline sačuvane iz hristovog doba. Gesimanov vrt u kome se nalazi 8 maslima iz vremena gospoda.U hladu njihovim krošanja,gospod je često boravio sa svojim učenicima.


Na teritoriji ruske duhovne misije vidjeli smo,mjesto gdje je zivio sv,Jovan Krstitelj koji se hranio skakavcima.Tu se nalazi I hram posvecen Svim Svetim, čija je gradnja zapoceta prije revolucije,onda su stali radovi,tek prije tri godine zavrsen je,sad se vrsi resturacija njegova.
Mjesto na kojem je stajao sv jovan krstitelj’’pokajte se jer ce doci carstvo vase.’’.u njemu se nalazi cudotvorna ikona majke bozje.
.Tada je ovdje bila kuga..onda je gospod,pokupio bolestan narod,monasi su citali akatist majke bozje 13 puta,I tada se cula ikona majke bozje mislim glas njen I kolera se zustavila.

Kamen na koji se gospod molio kad su mu lile krvave graske znoja, kao čista krv..kad je isao apostole da budi..koji je prenesen u crkvi svih nacija,koja se nalazi na dnu Maslinove gore.
Apokolipsa preskazanje bas počinje iz ovog hrama,crkve svih nacija što je strano nasoj veri..Navodno kad zavlada antihrist ,on ce odavde otvoriti zlazna vrata koja se nalaze na zidu placa I napraviti novi hram.
Judeizam…oni veruju u jednog boga iz postovanja mu ime ne izgovaraju.Tora ..je pisani zakon Jevreja koji se sastoji u 5 knjiga.Za Jevreje u vreme Hrista je postojao samo Solomonov hram on je za njih bio centar svijeta I tu su samo dolazili.Jevreji nisu voljeli Iroda jer nije bio jevrej I sto je bio postavljen od strane Rimljana za kralja.


Joatadz dolina na kojoj ce se odigradi strasnji sud,akopolipsa po prorocanstvu.


Manstir Vaznesenja Bogorodice nalazi se u dnu Maslinove gore

Ovdje su sahranjeni Joakim I Ana ,roditelji bogorodice.Čiji se grobovi nalaze na samom ulazu u hram.
Iza groba bogorodice ,nalazi se Jerusalimska čudotvorna ikona,koja je jedna od najljepših ikona


U ovoj banji su se kupali bolesni,jer je andjeo dolazio sa neba


Dom gdje su zivjeli Joakim I Ana.zbog klimackih uslova kuce su pravljene nize od kopna.Oni su bili bogati I onu su podigli ovu Ovčar banju,.

06.05.utorak,Put stradanja,Grob Gospodnji,Golgota,Gora Sion.“Jerusalim”
Približavamo se Jerusalimu, gradu koji postoji već tri hiljade godina. Opisujući pre 900 godina približavanje poiklonika Svetome gadu, iguman Danilo piše da su ljudi silazili s konja i plakali od radosti. Nadalje su sve išli peške. Glavni cilj svih poklonika u Svetu Zemlju je crkva Hristovog Vaskrsenja. I dan-danas mnogi ljudi da bi došli do nje, prolaze krsnim putem Spasitelja. On počinje od Pilatovog Dvorca, gde je Gospod bio osudjen na smrt.
Evo ovaj natpis na zidu Via Dolorosa govori o tome da smo na početku Krsnog puta. Ovde je Gospod stavio na sebe Krst, a zajedno sa njim je uzeo i grehe svih nas, celog sveta. Ranije sam mislila da Krsni put neprekidno ide u planinu, ali on ima i svoje spustove i okuke.
Krsni put prolazi po muslimanskom kvartalu starog grada. Tim uličicama svaki dan prolaze stotine poklonika. I svaki pedalj tih ulica je zauzet prodavnicama sa suvenirima. To je takodje iskušenje svoje vrste – proći sve delove krsnog puta pored niza trgovaca.
Jerusalim stari grad. Posle posete nekoliko crkava krenuli smo “Krsnim Putem” to jest putem kojim je od sudnice izmoren Gospod nosio Krst prema Golgoti gde je bio razapet i umro. Josif i Nikodim su skinuli telo, pripremili za pogreb i polozili u grob iz koga je Gospod Vaskrsao u treci dan. Stradanje i Vaskrsenje je opisao Sv. Jovan u 19 i 20 glavi svoga Jevandjelja.
Ulica krsnih stradanja ulica bola ili ulica Via Doloreza, ulica kojom je oko 1000 koraka Isus isao kada je razapet noseci krst,koja.pocinje od Stefanovih vrata I vodi do Golgote gde je grob Isusa Hrista .Pravoslavni hriscani na tom putu hristovog stradanja postuju 14 mjesta..Prva su sam njegov zatvor Pretorija,poslednji prikivanje njegovo na krst podizanje gospoda sa krstom,pa skidanje I polaganje u grob,
Saborna crkva hristovog groba,koja se sastoji od vise crkava,golgota na kojoj je na veliki petak bio razapet,ploca miropomazanja I grob gospodnji tu je car Konstatin podignuo crkvu koja je zavrsena u septembar 334 goine
Mjesto gde je vrseno sudjenje gospodu


Via Dolorosa. Mesto treceg zaustavljanja Gospoda Isusa Hrista na Krsnom Putu
Ovde je već Simon Kirijanin pomagao Spasitelju da nosi Krst.

Arka prolaz na kojoj je on izlazio I govorio..ja ne vidim krivicu na ovom čoveku.
Tamnica gde je bio zatocen Isus Hrist

Ovde su im vezali ruke I noge..
Baraba..izaz kod nas ide od ovog razbojnika barabe koji je bio pored gospoda,otuda I ta rijec..
Ovdje je…tamnica gde je gospod bio zatocen na ovom mjestu je bukvalno bio bacen,ovdje sa strane su mu bile ruke,bas ko sto je na freski.

ovdje gde je baraba bio zatocen,sve iz toga vremena je sačuvano.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:13

Golgota je ovo mjesto
Posle skidanja sa krsta..zamolio je pilata moze li da dobiju njegovo telo,ovdje je sahranjen Nikodin I Simon koji je nosio krst.
Ovdje se gospod ukazao Mariji Magdaleni prvi put,kad je umro,njoj se bas ukazao..
Ovo je mjesto,pred raspece su ih ovdje dovodili,dok pripreme krst I sve ostalo..sdesne je majka ikone majke bozje,koja imate osecaj da otvara I zatvra oci.. ikona ulazak gospoda u jerusalim..
Ovo je parklis longinov,on je bio oficir vojske koji je gospoda probio kad je krv potekla,on je kasnije shvatio..ko je on I krenuo da prepoveda pravoslavlje..njega su ubili,kasnije..kad su mu telo bacili on se javio slepici..rekao je podji na ono smece nadji moju glavu pokloni se I vid ce ti se vratiti..
Paraklis njegove robe,koju su pocepali bili..
Hram krsta gospodnjeg je podigla carica Jelena.kojoj je jedan starac rekao gdje se nalazi krst gospodnji..Tada je bilo ovo muslilamnsko.Ona je dosla sa zlatnicima.da trazi gospodnji krst.Na mjesto gospodnjeg hrsta je bilo smjece,jer su tu muslimani bacali smece..Ona je molila da joj pomognu,da rasčiste ogromno smece koje je bilo bačeno na njega.Posto nije niko htio da joj pomogne,ona je tu bacala zlatnike I oni su tako trazeci zlatnike,otkopali krst..Medjutim kad su otkopali smece bila su tri krsta,samo je jedan bio zivotvorni krst.
Ovo je paraklis,dio od stuba za koji je gospod bio vezan kad je bičevan,
Ovo je dio trga golgote na kojima su bili krstovi,na kojima su oni razapeti,ovo crveno je njihova krv.
Vidjeli ste crkvu..ima vertikalni dio jedan horizontalni na dnu vidite mrtvacku glavu ispod..krst je na cemu je gospod zazapet,vodoravna linija na njoj pise isus car judej..a ova glava je adamova to se zove golgota,znak njihovog stradanja
Ovo je adamov paraklis,on je napravio prvi grijeh..kasnije mi svi..ovdje mu je bila glava,,njihova krv je pokapla na adamovu glavu..i preko njega nama donijela spasenje.
Na centalnom mjestu je crkva gospodnjeg okolo su cestice mucenika gospodnjih
Vidjeli smo i crkvu gdje je bil tajna vecera,koja je malo adaptirana.

ovdje je gospod oprao noge ucenicima svojim,ovdje je sveti duh sisao na apostole,otuda I blagoslov koji uzimamo od monaha…do dana danasnjeg ta nit nije prekinuta..ne ljubimo ruku mi monaha nego on nas blagodatom koju je dobio od apostola blagosilja I mi tu ruku blagosiljamo..
Ovo je sveti sava bio otkupio,posle smo ga izgubili.Gruzici su imali dosta hramova,koje su danas izgubili..Jermeni sve to danas drze.Sve se cuva,po cijeni glave se nista ne da.jevreji muslimani grci jermeni 4 naroda koji drze jerusalim.
Bazilika jovana bogoslova katolicka se nalazi u jerusalimu.
Da njeno telo prenesu u gecimaniji..ovo je nivo koji je bio u to vrijeme,ovdje se ona upokojila.

Ovo je minora, od cistog zlata pripremljen vec za hram novi nepoznat našoj veri.

Ovo je zid placa,za koji oni placu za svojom slavom,,koji je iz iroda velikog,tu je i omarova dzamija,napravljena na mjesto gdje je bio prvi hram.
07.05,srijeda,Ed Karem,Grad Judin,manastir krsta Gospodnjeg,Jad –Vašem.
“Crkva Hristovog Vaskrsenja”
Crkva Hristovog Vaskrsenja je podignuta na mestu Raspeća Gospoda našega Isusa Hrista – gori Golgoti. To je Crkva nad crkvama, koja u sebe smešta čitavo sazvezdje crkava i prestola, spojenih zajedničkim zidovima pod jedan krov. Ovde je centar hrišćanskog sveta. Na ulazu u Crkvu Vaskrsenja se nalazi kamen Pomazanja, na koji je bilo postavljeno Hristovo telo pre pogrebenja. Nad njim neprekidno gori 8 kandila, zbog broja predstavnika raznih hrišćanskih konfesija: pravoslavnih Grka, katolika, Armenaca, Manorita, Kopta, Sirijaca, Etiopljana i Gruzina.
Crkva je podignuta u IV veku po naredbi cara Konstantina Velikog. Iguman Danilo je bio prvi od ruskih poklonika, koji je postavio neugasivo kandilo pored Groba Gospodnjeg.
U toku svoje istorije Crkva Hristovog Vaskrssenja je više puta stradala od rušenja i pljačke. Ali je svaki put obnavljana. Grčki monasi, koji su se odavno podvizavali pored grobnice Gospoda našega Isusa Hrista, su je nazivali “kuvuklijom”. Tako su u Vizantiji zvali carsku riznicu. Prvi deo Kuvuklije je mesto javljanja Angela ženama-mironosicama. Da bi se ušlo u drugi deo treba se puno sagnuti. To je Grob Gospoda našega Isusa Hrista i mesto Njegovog Vaskrsenja.
Званични чувари Христовог гроба су Каваси или Гавази, односно Турци Селџуци, који су задужени и за одржавање реда и церемонијалних процедура у самом Храму.
Турци Селџуци су потомци најстаријих чувара Христовог гроба, родом из Константинопоља (Цариграда), и већ 250 година долазе из двије породице.Tako da jedna porodica cuva kljuceve hrama.Kad treba da se otvori hram daje kljuceve drugoj porodici.I ovi kad otvore hram vracu kljuceve porodice koja ima pravo da kljuceve cuva.To vec tako je godinama.Mesto na kome se Vaskrsli Spasitelj javio Svojim ucenicima
1808 godine Crkva Hristovog Vaskrsenja je veoma postradala od požara. Čudom se sačuvala samo Kuvuklija, iako su njeni zidovi i vrh bili oštećeni pri padu kupola. Grci su se prihvatili da obnove crkvu, ali su tražili pomoć iz pravoslavne Rusije. I Rusi su se odazvali na molbu za pomoć. U svim ruskim crkvama su bili postavljeni tasovi sa natpisom: “Za Grob Gospodnji”. Posle obnavljanja, Crkva je stala pred poklonicima u svoj svojoj veličanstvenosti.
“U svim ruskim crkvama su bili postavljeni tasovi sa natpisom: “Za Grob Gospodnji”. Posle obnavljanja, Crkva je stala pred poklonicima u svoj svojoj veličanstvenosti.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:14

8.05.četvrtak,odlazak u Egipat,Sinaj ,mastir svete Katarine.

[U Egiptu n a Sinaju smo posjetili manastir Sv.Katarine.

Manastir koji potira još iz 6 vijeka. Ove zidine manastira Katarine je car Justinijan bukvalno je uradio.Ovo je manastir tvrdjava,ovaj zid se sacuvao oko 14 vjekova u svojoj formi..Severni je bio stadao I on se popravljao..Zidovi utvrdjenja nisu iste visine I oni prate konfiguraciju terena ,krecu se oko 10 do 30 metara..da bi bilo kako treba,zidovi su u usnovi oko 3 metra.
Bratija manstira je znala da ga sačuva.Oni su se dovitlavali na svemoguce načine,da ga sačuvaju.U njemu se nalazi gramata Muhameda sa otiskom šake.u njemu je čak jedno vrijeme u jednom dijelu bila dzamija,gdje su boravili hodočasnici koji su išli za Meku.Nalazi se zbirka,ikona,koja je poslije vatikanske najača.U njemu se nalazi povelja napoleona,koji ga je jedno vrijeme čak I finasirao.Zvono na manastiru je poklon Aleksandra III,koje I dan danas zvoni kad je neki praznik,inače se u njemu koriste klepetala.
U manstiru se nalazi 12 stubova,6 sa jedne 6 sa druge strane,Na svakom stubu se nalaze likovi svetitelja,koji se pominju za jedan mjesec.Vrata hrama,su najstarija vrata n svijetu.
U okviru njega se nalazi mojsijev bunar.

Mojsije kad je bjezao iz egipta,se sakrio u ovom mjestu gdje je našao skolonište I utočište.radeći kod čoveka čiju ce cerku upoznati na ovom bunaru I kasnije ju ozeniti.Ovdje je zivio 45 godina I onda odlazi za Jevreje u Egipat da ih dovede.
U okviru ovog manastira se nalazi I nesagoriva kupina.Na čijem je mjestu carica Jelena podigla crkvu.iza oltara centralnog hrama je mjesto gdje je ona rasla.danas je ona prenijeta,tj,pustila krak I ispred manstira se vidi.Kupina koja ne moze da uspijeva samo na ovo mjesto na svijetu.I koja je presadjivana na mnoga mjesta na svijetu ali bez uspjeha.Tvrdjava u okviru koje je sve ovo smjesteno je napravio car Justinian,koja je skoro 14 vjekova sačuvana,strdao je bio samo sjeverni zid koji je danas popravljen.zidovi utvrdjenja nisu iste visine I kreću se od 10 metara do 20 metara.sirina zida je oko 3 metra.
1955 je napravljena biblijoteka I riznica sa ikonama.U njoj se nalazi jedna od naljepših ikona iz 6 vijeka Isusa Hrista.
09.05,petak,planina Hevron,pećina Svetog Jovana lestvičnika.
U blizini manastira Sv.Katarine, na 2 sata hoda nalazi se I manstir Sv.jovana Lestvičika. Je 570 godine sa svojih 15 ljeta došao u manastir Sv.katarine.Imao je sreću da se tu sretne sa prepodobnim ocem Makarijem sa kojim je proveo 16 godina..Kad se otac Makarije upokojio on je tu ostao još malo I onda je pošao u pećinu gdje se podvizavao oko 40 godine.Sv.Jovan Lestvičnik se razlikuje od drugih podviznika,jer on nije sebe podvrgavao raznim torturama,strogi post I nespavanjima.,zivio je umjereno.I nije po svom askeckom zivotu,postao svetac,vec zbog svoje kratkorečivosti o dubine riječi koje je kao savjete prenosio na monahe.On je napravio poseban sistem uzdizanja.Gdje preporučuje da se ulazi iz jednog stepena u drugi I time se postize duhovna visina.
On je to duhovito prestavio kroz stepenice od 30 stepenika.na tim stepenicama su razni duhovni vjernici.Zbog toga se on I naziva Jovan Lestvičnik.
Kad je napunio 75 godina dobija poziv od bratije manastira Sv.katarina,da bude nastojatelj mnastira,sto je I prihvatio I bio je 4 godine to.Medjutim njega je privlačio taj usamljenički zivot I on odlazi u pustinju,gdje boravi naredne 4 godine I upokojio se 679 godine. 3 I 30 mart se pominje Sv.Jovan Lestvičnik u kalendaru.


10.05.subota,odlazak za Eliot,noćenje I obilazak grada.
Mjesto u kojem se nalaze sve imena prestiznih hotela,kao sto je Šeraton,Holidey,Royal I Hilton.Pravi jedan modenski grad u kojem ce te odmoriti okice ako se nadjete u šopingu,kao I na trznici ,gde se nalazi roba iz cijelog svijeta.

11.05.nedelja Odlazak za Tel Aviv…23,45 polazak za beograd
Usput smo svratili u grad Lido,obisli manastir Sv.Djordja ,vidjeli lance kojima je on mucen.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:18

Mošti Tri Jraha

Ikona Mlekopitateljica,jedina ikona na kojoj se Bogorodici vide grudi.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:18

Beduini,nomadski narod koji zivi u pustinjama.Seli se za vegetacijom su narod koji i pored velike civilizacije i Izraelo i dan danas tako zive.Ovdje mozete vidjeti kako oni prze kafu.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 14:19

Kuca Joakima i Ane .Vidi se da su kuce pravljene ispod nivoa.zbog vrućina koje su tada bile.Ovdje je bogorodica rodjena.

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
gorskooko
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 6087
Location : Uzice
Datum upisa : 17.11.2007

List lica
Gea:
20/20  (20/20)
Milovan: 20

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 15:50

Hvala ti Veccano, za ovaj divni ugodjaj. super: CM:
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sumadijacafee
[*_-]
[*_-]
avatar

Broj poruka : 4794
Location : Sumadijacafee
Datum upisa : 16.11.2007

List lica
Gea:
20/20  (20/20)
Milovan: 20

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Sub 14 Jun 2008, 16:16

Hvala ti vecana sto si nam priushtila zadovoljstvo sa putovanja u svetu zemlju..

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
veccana44
Urednik
Urednik
avatar

Broj poruka : 20
Godina : 55
Location : Budva
Datum upisa : 18.11.2007

PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   Ned 15 Jun 2008, 13:21

Pokusala sam da Vam bar malo docaram,sta sam sve vidjela.Da vam predočim put naseg gospoda koji je stradao u ime nas svih i bio pogubljen.Gdje je nasa dusa na tom putovanju i sta ona osjeca,za to ne postoji nijedno slovo,da se moze opisati to je nesto nestvarno.Jer putujuci po svetoj zemlji ,posmatajuci sve te prizore iz Biblije ,bice te neko ko je kao dotakao boga.Kao neko ko mu se bar malo priblizio i oskrinuo vrata njegovog spasenja.Neko ko je najsretniji u tom trenutku.sa svime time ce te produbiti vjeru,da nema te prepreke koja vas moze zadesiti da ne verujete da je gospod Isus jedan jedini nas bog.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU   

Nazad na vrh Ići dole
 
PUTOVANJE U SVETU ZEMLJU
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Najzdravije namirnice na svetu
» Zelmino putovanje
» Lav Tolstoj
» ZIVOTINJE - 2 -Zanimljivosti
» KOSMOLOGIJA - O ZVEZDAMA I SVEMIRU

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Sumadijacafee :: PUTOVANJA-
Skoči na: